Ørneflugten

OerneflugtenLæsninger i Henrik Pontoppidans forfatterskab:

Den 17.06.2008 skrev Johan Rosdahl i GYMNASIE SKOLEN bl.a.:
”Som en fortsættelse af sidste års fejring af Bang og Pontoppidan vil jeg pege på to udgivelser om Pontoppidan og (igen!) et rigtigt BIG BANG!

To af veteranerne inden for Pontoppidan-formidlingen har udgivet jubilæumsbøger: Jens Kristian Lings præsenterer en række »læsninger i Henrik Pontoppidans forfatterskab«, og Niels Koefoed har samlet en række artikler om Henrik Pontoppidans forfatterskab under titlen »Fortællingens Mester«.

Henrik Pontoppidans mangesidighed kommer rigtig til sin ret i Lings’ læsninger: Her gennemgås systematisk en omfattende samling af Pontoppidans værker. Et for et, med en genkendelig opstilling, så læseren altid er med: først et referat, så vi lige får husket på hvad teksten går ud på, og så en læsning, dvs. analyse og fortolkning. Grafiske fremstillinger af strukturer og mønstre hjælper pædagogisk læseren på vej. Man kan sagtens anfægte nogle af disse lidt firkantede opstillinger, men det er præcis finten: Lings’ ret faste stemmeføring er med til få læserens egen kritiske sans skærpet, og det er jo ikke så ringe. Faren er så selvfølgelig, at den svage elev, som har fået fingre i bogen for at skrive en opgave, suspenderer ansvaret for egen læsning og bruger Lings uformidlet. Men den risiko synes jeg man skal løbe og anskaffe bogen til skolen. Ikke i klassesæt, men tilgængelig i biblioteket. Det er simpelthen god formidling, det her!”

Den 4.10.07 skrev K.E. Watz i Lolland-Falsters Folketidende bl.a.:
”Det er en bog, der i første række­ fokuserer på forfatterskabet, idet Lings indvier sine læsere i sine læsninger af udvalgte Pontoppidan-tekster. Og med den begejstring og indsigt, der præger fremstillingen, er der tale om en vældig appetitvækker til et af de store og tankevækkende forfatterskaber i dansk litteratur.”

Den 5.2.08 skrev Arne Mariager i Vejle Amts Folkeblad bl.a.:
”Først og fremmest fortjener Jens Kristian Lings ros for at bringe Pontoppidan i centrum igen. Der bør denne gudbenådede fortæller være. Og så må man komplimentere Jens Kristian Lings for det mod, der er vist: At skrive forståeligt – i stedet for ar skrive udelukkende for ligesindede litterater.”

ISBN: 978-87-7528-683-6